Wat is hypnose
Hypnose is een bewustzijnstoestand waarbij je zeer ontspannen bent en tegelijkertijd je volledig concentreert. Hypnotherapie is het gebruik van deze staat van ontspanning door een hypnotiseur om te komen tot verandering van gevoel, gedrag of gedachten die je in de weg zitten.
Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn met een versterkte focus op 1 gedachte, namelijk de instructies van de hypnotiseur en de voorstelling die zij je vraagt in gedachten te halen, een soort trance of dagdromen. Iedereen heeft in het dagelijks leven, zelfs bijna dagelijks, momenten van hypnose. Wanneer je zo geconcentreerd bezig bent, dat je niet hoort dat iemand tegen je praat, als je diep in gedachten bent tijdens het autorijden naar een bekende plek waar je al vaak naartoe bent gereden en je op de bestemming niet meer weet wat je onderweg hebt gezien. Dit zijn allemaal vormen van spontane hypnose. Hypnose is dus geen ‘slaap’, je hoort alles nog, kan gewoon praten en zelfs opstaan zonder uit hypnose te raken.
Hypnose is niet meer dan een toestand van geconcentreerde aandacht, waardoor men zich losmaakt van de omgeving en opgaat in je eigen gedachte, je eigen wereld. Deze toestand noemen we ook wel ‘trance’. In deze toestand word het denken vanuit het linker brein geminimaliseerd en het rechter brein waar de beelden/ herinneringen, gevoel en emoties zitten meer geactiveerd. Er is geen verschil tussen deze natuurlijk voorkomende vormen van trance en wat je bij een hypnotiseur ervaart. Hypnose is helemaal geen magisch verschijnsel. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken, je voorstellingsvermogen en is vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie die spontaan ontstaan.
Uitgebreide wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hypnose een van de meest krachtige middelen/therapieën is bij hulpverlening. Hypnose is daarmee ook vaak een kostenbesparende methode; het is doelgericht, sneller en het voorkomt bij een groot aantal klachten onnodige medische behandelingen en medicijngebruik. Hypnose is dus een zeer goedkoop en effectief middel in het ombuigen van schijnbaar hardnekkige of slechte gewoontes zoals bv roken, nagelbijten, eten bij emoties etc..